Kringloop

Column

De laatste zaterdag van mei, het staat in onze agenda’s gebeiteld, houdt Crescendo haar jaarlijkse rommelmarkt in Sleen. Zo lang ik lid ben van de muziekvereniging en echt nog veel langer, is dat al zo. We weten niet beter. Duurzaamheid ten top. De Sleners zijn al decennialang bezig met kringloop, even weg van de massaconsumptie en wegwerpcultuur. De leden trotseren graag de enorme klus om de inwoners van hun tweedehandsgoederen af te helpen. Ze verzamelen de waar op karren en sorteren de boel in alle vroegte op de Brink om ze daarna voor een habbekrats te verkopen aan een blije nieuwe eigenaar. Die is soms een handelaar, een nieuwkomer in ons land, een verzamelaar of een toevallige bezoeker. Opwindend is het ook. In de schatkist vol geschiedenis en verhalen hoop je toch altijd op een exclusieve vondst, een prachtig stuk antiek of een zeldzaam boekwerk. De ‘paander’ Berend Willem zorgt met de handel per opbod voor een stuk vermaak, sfeer en volle geldkist. Na afloop volgt een moe maar voldaan gevoel vanwege de opbrengst voor de vereniging, de kopers én onze planeet. 

Wat je erin stopt, komt er ook weer uit

Met het netwerkcafé Sleen was ik op bezoek bij zuslief op het veebedrijf. De familie Eising vertelde over hun bedrijfsvoering en de plannen met Melk & Meer. Boerenveearts Gerrit Hegen hield een betoog over de kringloop in de veeteelt. Een gezonde bodem is de basis voor gezonde gewassen, waaronder een kruidenrijk grasland. De koe voedt zich ermee wat bijdraagt aan haar gezondheid en welzijn en haar melkgift. Haar gezonde uitwerpselen zijn daardoor vervolgens weer goede voedingsbronnen voor een prachtige bodem. Afval als waardevolle grondstof, en zo is de kringloop rond. Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. In mijn werk zeggen we het zo vaak: Stop je rotzooi in een computer of in een organisatieproces, dan komt er rotzooi uit. Net als bij de rommelmarkt: voeg je aandacht en inzet aan de spullen toe, dan komt er een fijn gevoel en een mooie opbrengst uit. Afval als waardevolle grondstof. 

Fundament op orde

Zo is het ook met de mens: Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Eten we gezond, dan voelen we ons goed. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van onze jeugd. Is het fundament op orde, dan profiteert de samenleving daarvan. Ook dat is kringloop. Daarom steun ik de jongelui die zo graag een ruimte voor een soos wensen. Wat stoer dat ze tijdens de commissievergadering in de gemeenteraad gebruik hebben gemaakt van het inspreekrecht! Hoe belangrijk is het dat zij een stimulerende omgeving hebben waar ze zich kunnen ontplooien op sociaal en organisatorisch gebied. 

Omarm en stimuleer het

De kringloop van het leven, een proces van geven en ontvangen, leren en onderwijzen, van groeien en bloeien. Met oog voor het milieu, de samenleving en toekomstige generaties. Omarm het en stimuleer het!